Rataplan / Rashif El Kaoui, Amara Reta & Hans Van Cauwenberghe

Een Jihad van Liefde

Mohamed El Bachiri verloor zijn vrouw bij de aanslagen in Zaventem en Maalbeek van 22 maart 2016. Zij kwam om in de aanslag in de Brusselse metro. Mohamed El Bachiri zelf werkt dan als chauffeur in de Brusselse metro. In het boek Een Jihad van Liefde, opgetekend door David Van Reybrouck, vertelt Mohamed over zijn jeugd in Molenbeek, de liefde voor zijn vrouw en zijn leven na de aanslagen. Als eerbetoon aan zijn vrouw buigt hij het leed dat hem is aangedaan op moedige wijze om in een boodschap van liefde en medemenselijkheid.

De getuigenis van Mohamed El Bachiri wist heel veel mensen te raken. Van het boek Een Jihad van Liefde gingen al meer dan 100 000 exemplaren over de toonbank. Rashif El Kaoui, Amara Reta en Hans Van Cauwenberghe brengen nu Mohameds verhaal en zijn ongelofelijke veerkracht op de scène.

We zien Mohamed twijfelen, wroeten, bidden, zoeken. Vanuit zijn keuken kijkt hij terug, op de gebeurtenissen en op zijn leven dat hij weer op het goede spoor probeert te krijgen. Ondertussen gaat hij ook in dialoog over zijn identiteit. Hoopvol spreekt hij zijn ontwapenende en ontroerende boodschap van liefde en verzoening uit. Maar met wie praat hij hier de hele voorstelling over?
 

Spel, tekstbewerking: Rashif El Kaoui & Amara Reta
Regie, tekstbewerking: Hans Van Cauwenberghe
Decor: Saskia Louwaard & Marrigje Poelstra
Kostuum: Maartje van Bourgognie

Een productie van Rataplan in coproductie met Vlaams-Marokkaans Culturenhuis Darna & De Roma

Met de steun van district Borgerhout & De Vlaamse Gemeenschap

RECENSIES

Achter de verzoening het verdriet Gilles Michiels in Etcetera ****

Verdriet en troost in een watermeloen Magali Degrande in Het Nieuwsblad

Annejet Brandsma / LucyPiotrowska

Annejet Brandsma / LucyPiotrowska

Koen Broos

Koen Broos