Guido de Neve & Jan Michiels

Beethovens Frühlings Sonate

De vioolsonates van Beethoven vormen al ruim twee eeuwen lang een inspirerende ontdekkingsreis voor violisten, pianisten en luisteraars. Beethoven schreef tien sonates voor viool en piano, waarvan de Frühlings Sonate (nr. 5) wellicht de bekendste is. Opmerkelijk was de gelijkwaardige rol die Beethoven koos voor viool en piano, waarmee hij brak met de gewoonte om voor de piano slechts een begeleidende rol te reserveren.

Beethovens vioolsonates vormen het ideale vertrekpunt voor technische én puur muzikale exploraties binnen de kamermuziek met ongekende en spannende krachtmetingen tussen viool en piano tot gevolg.

De Frühlings Sonate is een publiekslieveling door zijn ‘melodie, gewone modulaties en overgangen en veel gezang’. Opgewekt, fris en jeugdig, is dit werk de tegenhanger van de stormachtige Kreutzer Sonate.

Naast Beethovens meesterwerk staat ook Schumanns grootse Tweede Vioolsonate op het programma.  Een werk met  bijna orkestrale uitstraling, hoewel het 'slechts' om één viool en één piano gaat. Muziek met een maximum aan kleur, beweging en expressie waarbij het duo op het scherpst van de snede moet musiceren!

Met Guido de Neve op viool en Jan Michiels op piano hebben we twee doorwinterde kamermusici als uitvoerders. Guido de Neve is een adept van vele generaties sterke Belgische vioolspelers.  Jan Michiels is sinds hij Laureaat was van de Koningin Elisabethwedstrijd niet meer weg te denken van de podia. Via hun persoonlijke en veelgelaagde omgang met het repertoire vormen zij de uitgelezen twee-eenheid om vioolsonates van Beethoven en Schumann tot hun recht te laten komen.

 

Programma

Beethoven: Frühlings Sonate, Op. 23  
Ries: Sonate in Do kruis klein, Op. 71 
R. Schumann: Sonate nr. 2 in re, Op. 121 

Guido de Neve (viool)
Jan Michiels (piano)

  • vr

    17/01/2020 20:15

MEER INFO