Stephanie Proot & Claire Dassesse

Beethoven Kreutzer Sonate

Stephanie Proot (piano) en Claire Dassesse (viool) zijn jonge talentvolle musici die hun opleiding onder meer genoten aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth. Ze musiceren dan ook op hoog niveau. Bewijs daarvan zijn hun onderscheidingen. Stephanie Proot was halve finaliste op de Koningin Elisabeth wedstrijd, en  publiekslieveling op de Beethoven pianowedstrijd in Bonn. Claire Dassesse won het prestigieuze Henri Vieuxtempsconcours en is vaste titularis bij het beroemde orkest Suisse Romande. Ze zijn beiden lid van Ensembl’Arenski waarmee ze in 2017 Supernova wonnen, een wedstrijd voor jong klassiek talent.

Stephanie Proot en Claire Dassesse vervangen het voorziene duo Jolente De Maeyer en Nikolaas Kende voor de uitvoering van Beethovens meest dramatische vioolsonate: de Kreutzer Sonate.

In de Kreutzer Sonate ging Beethoven pas echt los. Dit was geen sonate voor huishoudelijk gebruik, dit was een verkapt vioolconcert met furieuze passages, diepe afgronden en een ongeëvenaarde emotionele zeggingskracht. In de bijna veertig minuten van de Kreutzer Sonate is het alsof alle seizoenen langskomen.

Verder op het programma Beethoven sonate nr. 8 op. 30 en Fauré’s sonate nr. 1 op. 13.

In Beethovens vioolsonate opus 30 drijft hij de manier waarop hij viool en piano met elkaar vervlecht tot het uiterste: motiefjes en thematische elementen worden zo intens uitgewisseld tussen de twee instrumenten dat ze wel één groot instrument lijken te vormen.

In de Sonate nr. 1 op. 13 van Gabriel Fauré vindt men alles wat kan verleiden en  het werk is omhult door een grootse charme. Met dit werk  plaatste Fauré zich op het niveau van de grootmeesters voor dit genre en wordt nog steeds beschouwd als een van de mooiste vioolsonates: innig en wonder-baarlijk.

Programma:

Beethoven: Vioolsonate nr. 8 Op. 30/3
Fauré: Sonate voor piano en viool nr. 1 Op. 13
Beethoven: Vioolsonate nr. 9 Op. 47 Kreutzer

 

 

Claire Dassesse (viool)
Stephanie Proot (piano)

  • vr

    29/11/2019 20:15

  • Prijs: 15,00 / 12,00 / 11,25 / 10,50
  • Locatie: Raadhuis
  • 100 plaatsen

Kim Schollaert

Kim Schollaert