Celtic Night 21

Catherine Ashcroft & Maurice Dickson, Líadan, Lúnasa

Na twee decennia  Celtic Night is dit indoorfestival nog steeds springlevend. Ondertussen passeerde al héél wat befaamde namen binnen het Keltische spectrum. Maar Celtic Night blijft verrassen door de nieuwe lichting te koppelen aan grote namen. Zowel het aanstormend talent als de doorwinterde bands maken er telkens een muziekfestijn van. Ook de 21ste editie belooft weer ‘unforgettable’ te worden.

Catherine Ashcroft & Maurice Dickson (VK & Noord-Ierland)
De concertavond start met de vurige 31-jarige Catherine Ashcroft op uillean pipes en whistles. Zij leerde zichzelf de aartsmoeilijke uillean pipes bespelen, ontwikkelde een briljante techniek, verbluft door haar virtuositeit en eigenzinnigheid en wordt vergeleken met de legendarische Davy Spillane. Catherine won de All Britain titels voor pipes en whistles en speelt vooral in duo met Maurice Dickson.  Deze ervaren gitarist is een temperamentvolle virtuoze ‘fingerpicking’ gitaarspeler met een fraai stemgeluid die bovendien erg humoristisch uit de hoek kan komen.
Het duo Ashcroft & Dickson verenigt onwaarschijnlijk fris talent met een doorwinterde artiest. Meer dan een perfecte opener.

Líadan (Ierland)
Wanneer zes jonge Ierse dames het podium betreden, ontstaan magische momenten. Telkens weten ze met hun songs en muziek de Ierse ziel bloot te leggen.  Zeker wanneer de zes stemmen met elkaar verweven worden waardoor hemelse meerstemmigheid ontstaat die je meeneemt naar de sagen en mythen van het oude Ierland.
Maar de dames van Líadan gaan ook de jigs and reels, polkas en Ierse dansen niet uit de weg. Met accordeon, viool, fluit en Keltische Harp kleuren zij hun sound.
Zelfs de legendarische Chieftains waren onder de indruk van Líadan en namen hen mee op een wereldtournee die hen tot in Carnegie Hall bracht.

Lúnasa (Ierland)
In het voorjaar 2019 tourde Lúnasa de wereld rond als voorprogramma van 10.000 Maniacs frontvrouw Nathalie Merchant.  Meermaals gingen de concertbeschrijvingen vooral over Lúnasa met als titel The hottest Irish acoustic group on the planet! Wat moet daar nog aan toegevoegd worden?
Lúnasa was al eerder te gast op Celtic Night.   Als geen ander tillen zij de traditionele muziek naar een hoger niveau. Dansmuziek evolueert bij hen naar luistermuziek, van virtuoos naar uitermate subtiel! Hun instrumentarium oogt traditioneel met fiddles, whistles en uillean pipe maar is evenzeer hedendaags ingekleurd met bass en elektrische gitaar waardoor zij het genre steeds weer weten te herdefiniëren. Jigs, reels, slow-airs en een enkele wals, niks is te gek voor deze absolute topband die terecht één van de meest populaire bands uit de Celtic Music scène zijn.

Catherine Ashcroft (uillean pipes & whistles)
Maurice Dickson (gitaar)
Líadan
Síle Denvir(zang, harp), Deirdre Chawke (zang, accordion), Elaine Cormican (zang, whistles), Valerie Casey (zang, viool), Claire Dolan (zan, viool) & Catherine Clohessy (zang, fluit)
Lúnasa
Seán Smyth (viool, whistles), Kevin Crawford (fluit, whistles), Trevor Hutchinson (contrabass), Cillian Vallely (uilleann pipes, whistles) & Ed Boyd (gitaar)

Catherine Ashcroft

Catherine Ashcroft