CRISPR, revolutionaire techniek verandering van DNA

Interactieve lezing mét stembakjes

Je hebt er misschien nog niet van gehoord, maar CRISPR is een erg revolutionaire genetische techniek om veranderingen aan te brengen in het DNA van om het even welk organisme. Ook dat van de mens, en dat zal op korte én lange termijn behoorlijk wat gevolgen hebben voor jou en mij.

Nu zelfs het genetisch modificeren van mensen in zicht komt, dringt een maatschappelijk debat zich op. Moleculair bioloog en kankeronderzoeker aan de Universiteit Gent Hetty Helsmoortel is ervan overtuigd dat iedereen moet kunnen deelnemen aan dit debat, maar dan wel met kennis van zaken. Daarom loodst ze je in heldere en begrijpelijke taal door de biologie en het mechanisme achter CRISPR. Daarnaast vertelt ze in detail over de meest interessante toepassingen op korte en lange termijn, van nieuwe kankertherapieën tot het uitroeien van malaria. Tenslotte behandelt ze een aantal ethische vraagstukken die gepaard gaan met het aanpassen van DNA in planten, dieren én mensen.

De lezing is interactief waardoor het publiek met stembakjes zijn mening kan geven over een tiental stellingen en dilemma’s. De resultaten hiervan verschijnen meteen op het scherm en geven het verhaal mee vorm.

“Zeer verhelderend. Boeiende materie, aangenaam en verstaanbaar gebracht.
Veel stof tot nadenken ook.”

  • Prijs: 12,00 / 9,50 / 9,00 / 8,50
  • Locatie: Raadhuis
  • 80 plaatsen
  • Begeleiding: Mevr. Hetty Helsmoortel