Professor Christine Van Broeckhoven

Stand van zaken in het dementie- en Alzheimeronderzoek

Een achttal jaar geleden was professor Christine Van Broeckhoven reeds te gast in De Adelberg i.v.m. haar baanbrekend onderzoek naar dementie en Alzheimer. Ondertussen heeft zij, en de rest van de medische wereld, niet stilgezeten. Tijd dus om eens een stand van zaken te maken van de laatste ontwikkelingen… Toen sprak ze nog: “Ik heb goede hoop dat we in een eerste fase, binnen drie à vijf jaar, een preventief geneesmiddel hebben dat de risico's op dementie afremt.”

Dementie is het algemene woord voor het verlies van geest of het verminderen van de cognitieve functies zoals het geheugen. Zeventig procent van de dementiepatiënten heeft Alzheimer. Iedereen heeft kleine, onschuldige problemen naarmate men wat ouder wordt. Zo behoort vergeetachtigheid tot het normale verouderingsproces van de hersenen. Dit is geen dementie. Dementie treedt op wanneer omwille van een ziekteproces hersencellen sneller afsterven dan bij een gezonde oudere persoon. Men verliest kennis en informatie die men in de loop van het leven heeft aangeleerd. De ziekte wordt gevaarlijk als het dagelijks functioneren daardoor in de war geraakt en het wordt levensbedreigend op het moment dat men het vermogen verliest om zijn lichaam te sturen.

Christine Van Broeckhoven is moleculair biologe. Als hoogleraar onderzoekt zij Alzheimer-dementie en het verband met bepaalde zenuwziekten zoals de bipolaire stoornis en de ziekte van Huntington. In 1980 promoveerde ze tot doctor en sinds 1983 heeft ze haar eigen laboratorium voor moleculaire genetica aan de Universiteit Antwerpen. Ze ontving tal van internationale prijzen voor haar onderzoek.

  • 21/11/2019

    19:30u - 21:30u
  • Prijs: 12,00 / 9,50 / 9,00 / 8,50
  • Locatie: CC De Adelberg
  • 300 plaatsen
  • Begeleiding: Mevr. Christine Van Broeckhoven

MEER INFO