Over-het-leven

Omtrent armoede

Op de vooravond van de Internationale Dag van Verzet tegen Armoede komen Anneleen Stollman en Wendy Valijs spreken over een bijzonder boek dat ze een tweetal jaar geleden schreven. Hoe leef je als gezin met een krap budget? Wat betekent het om altijd tellend door de supermarkt te lopen? Een doktersbezoek te moeten uitstellen? Honderd keer neen te moeten zeggen tegen je kind? Geen internet te hebben? Altijd maar afhankelijk te zijn van anderen?

De twee spreeksters namen deel aan een inleefweek armoede. Ze ondervonden dat armoede niet alleen jouw portemonnee, maar ook jouw gedachten beïnvloedt. Gegrepen door deze ervaring, zochten ze mensen op die in armoede leven en luisterden ze naar hun verhaal. In het boek dat ze erover schreven, ontmoet je Rik, Rachid, Anna, Cindy, Robert, Danny, Nathalja en Ingrid. Zij vertellen hoe ze dag in dag uit knokken om het hoofd boven water te houden. Je leest ook mee in het dagboek van deelnemers aan een inleefweek, die een week lang probeerden rond te komen met een uitkering.

Omdat er veel manieren zijn om naar armoede te kijken. Omdat het makkelijk is om in clichés te denken. Omdat vooroordelen en cijfers het debat over armoede domineren. Omdat een gesprek of verhaal een plek kan zijn om los te komen van wat we denken te kennen. Daarom en om zoveel andere redenen moest dit loslaten-en-weer-vastnemen-boek er komen. 

  • Prijs: 0,00

    gratis, maar vooraf inschrijven is wél vereist
  • Locatie: Raadhuis
  • I.s.m. Het Kompas
  • 80 plaatsen
  • Begeleiding: Mevr. Anneleen Stollman & mevr. Wendy Valijs