Capharnaüm

Nadine Labaki - Libanon 2018

Zain werd geboren in de sloppenwijken van Beiroet, maar zijn ouders vergaten hem te registreren. School lopen kon daardoor niet en recht op medische hulp heeft hij evenmin. Het leven is hard voor de jongen die van kleins af aan geld moet binnenbrengen. Hij loopt weg en vindt veiligheid en bescherming bij een Ethiopische migrante en haar zoontje. Wanneer ze op een dag niet meer terugkeert, moet Zain voor het kind zorgen en opnieuw een overlevingsstrijd voeren. Hij stapt naar de rechtbank en spant een proces aan tegen zijn ouders. Op de vraag van de rechter: “Waarom klaag je je ouders aan?”, antwoordt Zain: “Omdat ze me op de wereld gezet hebben.”
 
Capharnaüm vertelt het onwaarschijnlijke verhaal van een kind dat rebelleert tegen het leven dat hem opgelegd wordt. Het is een wonderlijke oefening in empathie, zowel narratief als cinematografisch. Door de camera meestal boven het hoofd van het jonge hoofdpersonage te houden, zit je in zijn wereld. Door de jonge acteur ruimte te geven om beslissingen te maken, zit je in zijn hoofd. En door oog te hebben voor de complexe realiteit van een stad als Beiroet toont Nadine Labaki haar neorealistisch verteltalent.

Onderscheiden in Cannes met de Grote Prijs van de Jury en in Gent met de Publieksprijs.
 • do

  24/01/2019
  20:00

 • Prijs: 5,00

  Vraag naar de filmpas. Na vier filmbezoeken geeft deze recht op één gratis ticket voor de volgende film.
 • Duur: 123'
 • Locatie: UGC Cinema's Lommel
  Adelbergpark 2, 3920 Lommel, BELGIE
 • Inleiding: Er wordt een gratis filmdossier voorzien en is er een korte inleiding met informatie over de productie, het land van herkomst, de positionering van de film, de achtergronden en de drijfveren van de makers.
 • 201 plaatsen