Cold War

Pawel Pawlikowski - Polen 2018

Na WO II reist muziekleraar Wiktor door landelijk Polen op zoek naar plaatselijk talent om een folklore-ensemble op te richten. In een landhuis traint hij jong talent. Daarbij valt zijn oog op het boerenmeisje, Zula. Ze heeft niet de zuiverste stem, maar wel een fier, ongenaakbaar charisma.
 
Vanaf het begin is het ensemble een succes en Zula ontpopt zich al snel tot de prima donna van de groep. De nieuwe politieke macht ziet er een uitgelezen kanaal in om het Stalinisme te promoten. Terwijl Wiktor in stilte gruwt van de odes aan Stalin en de landbouw, heeft Zula het best naar haar zin met haar nieuwe status. Wiktor wil weg, Zula wil blijven. Zo begint een knipperlichtrelatie aan beide zijden van het IJzeren Gordijn.
 
Na zijn Oscarwinnaar Ida levert Pawel Pawlikowski met Cold War opnieuw een meesterwerk in trefzekerheid af. Net als bij Ida koos de cineast voor sfeervol zwart/wit. Elk shot is er één om in te kaderen. En de muziek die bestaat uit meeslepende folk, coole jazz tot onvervalste bebop bindt de turbulente en destructieve liefde tussen de twee protagonisten perfect samen. Cold War is van een zeldzame klasse.

Onderscheiden in Cannes met de Prijs Beste Regie en op het Film Fest Gent met de Grote Prijs Beste Film.
 • do

  17/01/2019
  20:00

 • Prijs: 5,00

  Vraag naar de filmpas. Na vier filmbezoeken geeft deze recht op één gratis ticket voor de volgende film.
 • Duur: 98'
 • Locatie: Bioscoopcomplex UGC
  Adelbergpark 2, 3920 Lommel, BELGIE
 • Inleiding: Er wordt een gratis filmdossier voorzien en is er een korte inleiding met informatie over de productie, het land van herkomst, de positionering van de film, de achtergronden en de drijfveren van de makers.
 • 201 plaatsen