Stijn Meuris

WO I – Limburg 1914-1918

SCHOOL

Stijn Meuris brengt een performance/lezing over WO I in Limburg. Inhoudelijk laat hij zich inspireren door muzikant en WO I-connaisseur Jan Swerts.

Meuris vertelt over het ontstaan van de Eerste Wereldoorlog, over hoe ons land betrokken raakte en hoe Limburg moest toezien hoe het Duitse leger onze contreien als aanloopstrook naar Frankrijk beschouwde.
Maar Stijn Meuris zoomt ook in op Limburg tijdens de Groote Oorlog: via de Weggevoerdenstraten neemt hij het publiek mee op een tocht langs het Wapenplein van kolonel Dusart, langs het strijdende Sint-Truiden en het platgebrande Tongeren naar de dodendraad in Neerpelt en de gebombardeerde kluis van Achel. Onderweg kruist hij het pad van de rebelse Lanaakse burgemeester, de Halense zwarte duivels, de Hasseltse kapper-spion en de Breese femme fatale. Hij staat ook stil bij de lessen die wij kunnen trekken uit de geschiedenis. Stijn bouwt zijn verhaal op met kleine anekdotes, met beeldmateriaal en met veel zin voor drama.

Stijn Meuris is van vele markten thuis, rocker bij Noordkaap, Monza en Meuris, sprekend over sterren en het heelal, schrijver van columns en sinds kort ook stand-upper!

Performer: Stijn Meuris
Tekstinput: Jan Swerts Doelgroep

  • Prijs:

    5 euro per leerling
  • Duur: 60 minuten
  • Locatie: CC De Adelberg, Schouwburg
  • Secundair onderwijs:
     - 3de Graad
  • 150 plaatsen