L'Insulte

Ziad Doueiri - Libanon 2017

Tijdens renovatiewerken aan een appartementsgebouw in Beiroet leidt een probleem met de waterafvoer tot een confrontatie tussen bewoner Toni en aannemer Yasser. Toni is een Libanese christen, Yasser een Palestijnse vluchteling. Als de ruzie door een belediging uit de hand loopt, worden beide mannen meegesleurd in een neerwaartse spiraal. Wat begint met de woorden Je bent een lul gaat van kwaad tot erger. Toni begint een rechtszaak tegen Yasser, waarbij de vlam opnieuw in de pan slaat, met straatrellen en brandende wagens tot gevolg. In de rechtszaal gaat het steeds minder over de zaak en steeds meer over burgeroorlog, politiek en religie.
 
In L’Insulte leidt een eenvoudig incident tot een zaak van nationaal belang, waarin de Libanese burgeroorlog een schaduw over de hedendaagse maatschappij werpt. De film is internationaal door het publiek omarmd en won verschillende publieksprijzen. Kamel El Basha kreeg voor zijn vertolking van Yasser op het filmfestival van Venetië de Prijs voor Beste Acteur.

De film kreeg een Oscarnominatie voor Beste Buitenlandse Film.
 • do

  18/10/2018
  20:00

 • Prijs: 5,00

  Vraag naar de filmpas. Na vier filmbezoeken geeft deze recht op één gratis ticket voor de volgende film.
 • Duur: 113'
 • Locatie: Bioscoopcomplex UGC
  Adelbergpark 2, 3920 Lommel, BELGIE
 • Inleiding: Er wordt een gratis filmdossier voorzien en is er een korte inleiding met informatie over de productie, het land van herkomst, de positionering van de film, de achtergronden en de drijfveren van de makers.
 • 201 plaatsen