Rusquartet

Beethovens Rasumovsky (wachtlijst)

Een buitenkans zoals een concert met het Rusquartet krijg je niet dikwijls. Dit strijkkwartet uit Moskou, van een onwaarschijnlijk topniveau en bovendien een lust om te zien spelen, doet het Lommelse Raadhuis aan. Ze zijn opgeleid door het Borodin Quartet en volgden masterclasses bij Emerson, Takács, Cleveland, Juilliard, Schönberg en Artis Quartet. Betere opleidingsreferenties kan je niet voorleggen. Ondertussen wonnen ze onder meer het Sjostakovich Concours in Moskou en namen ze de integrale Tchaikovsky kwartetten op, bekroond met de hoogste onderscheidingen.

Een uitvoering van één van Beethovens strijkkwartetten is altijd een gebeurtenis. Zeker als het gaat over het Rasumovky kwartet, één van de hoogtepunten uit de kamermuziek en van Beethovens oeuvre. Dit negende strijkkwartet kent een rijk klankweefsel waarmee hij een niet te stoppen vaart ontwikkelt dat uitmondt in een overdonderende climax. 

In Mendelssohns strijkkwartetten zijn er duidelijk invloeden te horen van de grote Beethoven. Toch heeft hij een persoonlijke stijl met warme romantische kleuren, ritmische vitaliteit en intense harmonieën. Zijn strijkkwartet nr. 5 is uit zijn rijpere periode. Dat het Rusquartet nog een kort werk van Tchaikovsky toevoegt hoeft niet te verwonderen.

Beethovens Rasumovsky en het Rusquartet zullen tijdens dit concert alle harten sneller doen slaan.

Programma
Beethoven: Strijkkwartet nr.9 , op. 59/3  Rasumovsky
Tchaikovsky: String quartet movement in Bes:
MendelssohnStrijkkwartet nr.5 , op.44/3

Xenia Gamaris (viool), Anna Yanchishina (viool), Ksenia Zhuleva (altviool) & Peter Karetnikov (cello)

  • vr

    26/04/2019
    20:15

MEER INFO