Seduced by Harps XV

Internationaal Harpfestival - avondconcert

Voor de vijftiende keer richt De Adelberg de spot op de harp. Het festival biedt een podium aan jong talent en presenteert grote sterren uit de harpwereld. Op Keltische en klassieke harp klinkt muziek die gaat van pure klassiek tot hedendaags repertoire.
 

Jong talent i.s.m. Harpe Diem 

Naar goede gewoonte opent de avond charmant met jong talent, geselecteerd door de Vlaamse harpvereniging Harpe Diem.

Juliette Gauthier (België, °2002) begon al met harp toen ze vijf jaar was. Met het harpenensemble van haar lerares Ingrid Procureur nam ze deel aan twee  muziektournees in Frankrijk. Juliette behaalde verschillende prijzen op de Harpegiowedstrijden (2014 en 2018), op het Concours Français de la Harpe in Limoges (2018) en ze kreeg de eerste prjjs en felicitaties van de jury op het Concours de Harpe en Ile-de France in juni 2018. Sinds september 2017 studeert ze harp aan het Conservatorium van Mons in de jongtalentklas van Ingrid Procureur. Ze heeft reeds deelgenomen aan stages en masterclasses bij bekende harpisten zoals Agnès Clément en Sylvain Blassel.

Zimra Hegedűs-Bjelik (Boedapest/Hongarije, °2008) werd “seduced by harps”, toen ze zesenhalf was, op een opendeurdag in de Kumulus Academie in Maastricht. Ze begon er met harples bij Bess Franssen en speelde meteen mee in de harpsamenspelgroep. Vanaf haar achtste volgt ze ook harples bij Sonja Tavormina in de Kunstkoepel Muziekacademie in Gellik. Een jaar later begon Zimra ook met dwarsfluit. Samen met haar broer Keve, die cello en trompet speelt, musiceert ze vaak bij verschillende gelegenheden. Zimra heeft al met succes deelgenomen aan verschillende harpconcoursen (Godefroid 2017 en Harpegio 2018). Af en toe krijgt ze zelfs uitnodigingen als gastmuzikant in de harmonieorkesten van haar streek.


Lina Bellard (FR)

Deze Bretoense harpiste mengt met haar Keltische harp kleuren van verschillende snaarinstrumenten tot een individueel klankenpalet. Haar adaptaties van traditionele Bretoense muziek verraden invloeden uit India, Afrika en het Oosten. Haar hoogst eigenzinnig harpspel neigt naar lyrische abstractie en een vleugje percussie. Dat doet ze met veel bravoure waardoor het lijkt alsof haar klanken uit een complexe soundtrack komen. Geijkte paden en zweverigheid worden daarbij vermeden. Met onverwachte ritmewendingen, tegen elkaar botsende klanken en contrasterende bewegingen geeft ze aan de eeuwenoude Keltische muziek uit Bretagne een compleet nieuw gezicht. Ze won dan ook de trofee van het Interkeltisch festival van Lorient. Indrukwekkend.

 Lavinia Meijer (NL)

Lavinia Meijer is één van de belangrijkste harpspelers van dit ogenblik. Solo concerteert ze van Carnegie Hall NYC tot de Berliner Philharmonie. Op elfjarige leeftijd werd ze toegelaten op het  Amsterdams Conservatorium en op haar veertiende speelde ze al met symfonische orkesten. Gepassioneerd verlegt ze de grenzen van het harprepertoire. Voortdurend is ze op zoek naar zowel merkwaardige klassieke composities als hedendaags repertoire en actuele muzikale toepassingen. Lavinia Meijer kreeg een veelvoud aan onderscheidingen, tweemaal een gouden album en platina voor haar album Metamorphosis / The Hours met werk van de Amerikaanse componist Philip Glass. Lavinia Meijers adaptaties van Glass’ muziek kunnen niet alleen rekenen op lof van de meester zelf, maar worden ook door het wereldwijde publiek laaiend enthousiast ontvangen. Nu komt deze grote harpiste naar Seduced by Harps om ons mee te nemen op een avontuurlijke reis doorheen Glass’ oeuvre, zoals alleen zij dat kan.

  • za

    23/03/2019
    19:00

Eric Legret

Eric Legret

Corbino

Corbino