Yossif Ivanov & Philippe Ivanov

Beethoven, Schumann en Brahms (wachtlijst!)

Sterviolist Yossif Ivanov won op 16-jarige leeftijd de First Grand Prize op het Concours Musical International de Montréal. Twee jaar later behaalde hij de Tweede Prijs alsook de Publieksprijs op de Koningin Elisabethwedstrijd. Hij is niet meer weg te denken van zowel nationale als internationale podia. Samen met zijn broer Philippe Ivanov op piano linkt hij Beethoven en Schumann aan Brahms.

Beethoven schreef tien sonates voor viool en piano, die allen een technische en muzikale exploratie  betekenen voor de uitvoerders. De sonate op. 23 dateert van net voor zijn overbekende Frühling Sonate. Beide sonates worden in één adem genoemd en horen duidelijk bij elkaar. Alhoewel minder bekend, is op. 23 minstens zo intrigerend, gekenmerkt door een spannende dialoog tussen viool en piano.

Schumanns werken hebben een hoge dosis emotionaliteit en vragen het maximum inzake kleur, beweging en expressie van de uitvoerders. Het is musiceren op het scherpst van de snede.

Brahms bouwde verder op de muzikale nalatenschap van Schumann. Zijn derde sonate behoort tot de grand cru van zijn oeuvre en van het genre en kent een uitzonderlijke melodische rijkdom.

Een fantastische concertavond gegarandeerd!

Programma
Beethoven: Sonate voor viool en piano op. 23
Beethoven: Romance nr. 2 Op. 50
Schumann: Sonate voor viool en piano op. 105
Brahms: Sonate voor viool en piano op. 108

Yossif Ivanov (viool) / Philippe Ivanov (piano)

  • vr

    08/02/2019
    20:15

Miel Pieters

Miel Pieters