Kinderen van de Kosmos

Sylvia Wenmackers

Albert Einstein zei: “Al onze wetenschap is, afgemeten aan de werkelijkheid, primitief en kinderlijk – en toch is het het meest waardevolle dat we hebben.”

In de wetenschap wordt veel gebruik gemaakt van wiskunde en dat roept, al sinds de tijd van de Oude Grieken, vragen op over de relatie tussen werkelijkheid en wiskunde. In 1966 schreef de fysicus Eugene Wigner een beroemd geworden essay over deze vraag en daarin kwam hij tot de conclusie dat het een ondoorgrondelijk mysterie is.

In deze lezing ga je op zoek naar antwoorden: hoe slagen we er als mensen in om iets van de wereld om ons heen te begrijpen? Uiteindelijk komt het neer op de vraag wat wetenschap eigenlijk is.

Deze lezing is gebaseerd op het essay Children of the Cosmos dat in 2015 de Eerste Prijs heeft behaald in de essaywedstrijd van het Foundational Questions Institute (FQXi.org). Het doel van de wedstrijd was om een tekst te schrijven over de vraag van Wigner op een manier die toegankelijk is voor niet-specialisten. De tekst wordt bovendien geïllustreerd aan de hand van prachtige beelden.

Voor deze lezing is geen enkele wiskundige of wetenschappelijke voorkennis vereist, enkel een gezonde dosis nieuwsgierigheid naar het fantastische heelal waarin we leven.

  • 22/05/2019

    19:30u - 22:00u
  • Prijs: 12,00 / 9,50 / 9,00 / 8,50
  • Locatie: Raadhuis
  • 80 plaatsen
  • Begeleiding: Mevr. Sylvia Wenmackers