Gène Bervoets

Verbeter De Wereld, monoloog over het leven van Phil Bosmans

Wees jezelf, er zijn al anderen genoeg.
Praat niet recht wat krom is.
Een gelukkig mens is er twee waard.

Veel spreuken die Phil Bosmans als charismatische frontman van de Bond Zonder Naam uit zijn mouw schudde, klinken nog altijd bekend in de oren. Stuk voor stuk oneliners of ‘tweets’ avant la lettre die hij iedere maand tot in de Vlaamse huiskamers wist te brengen. Zijn boek Menslief ik hou van jou  uit 1972 kende maar liefst 56 drukken en wereldwijd verkocht de priester-schrijver meer dan tien miljoen boeken. En toch, hoe populair Phil Bosmans ook was, over de mens die achter de filantroop en wereldverbeteraar school is weinig gekend. Waar kwam zijn doorgedreven en zelfs extreme vrijgevigheid vandaan? Hoe kon het gebeuren dat hij zich in de eerste helft van de jaren ‘50 bijna doodwerkte, in die mate dat hij daarna twee jaar bedlegerig was?

Deze theatermonoloog, gebracht door Gène Bervoets en geschreven door Rick de Leeuw op basis van bronnen en gesprekken met mensen die hem van dichtbij hebben gekend, is geen klassiek levensverhaal, maar graaft naar het hoe en waarom van Bosmans’ buitenissige, mysterieuze en tot de verbeelding sprekende persoonlijkheid. Zo krijgt Vlaanderen mogelijk een nog positiever beeld van hem en herontdekt wellicht de maatschappelijke relevantie van zijn werk. Verbeter De Wereld is kort gezegd niet te missen!


Naar aanleiding van enige commotie rond deze voorstelling, geven wij graag ter verduidelijking enkele reacties mee.

Reactie Koen De Maesschalck, Voorzitter Bond zonder Naam

‘Ik kan begrijpen dat toeschouwers die dachten dat deze monoloog over Phil Bosmans zelf zou gaan, met een vreemd gevoel naar huis zijn gegaan. Zelf was ik erg onder de indruk van de acteerprestatie van Gène Bervoets. Het is geen licht verteerbare voorstelling, maar ik heb wel genoten van de boodschappen met dubbele bodem, en de manier waarop Bervoets zijn eigen levensverhaal ermee verweven heeft. Bij Phil Bosmans ging het vaak om kleine dingen en kwetsbare mensen. Kan je je veel kwetsbaarder opstellen dan in je ondergoed op een podium te gaan staan en een monoloog op te voeren?’

Reactie Anniek Gavriilakis, Directeur Bond zonder Naam

‘In deze voorstelling toetst Gène Bervoets de thema's die Phil Bosmans in de wereld zette (het kleine goede, verbondenheid, kwetsbaarheid, eenzaamheid...) aan de wereld van vandaag en aan zijn eigen leven. Dat doet Gène al twijfelend en zoekend vanuit zijn kleedkamer. 

Het was niet zijn bedoeling om een kopie van Phil Bosmans neer te zetten.

We begrijpen dat wie met die verwachting kwam, teleurgesteld kan zijn. Bond zonder Naam wil heel graag luisteren naar wat mensen voelen, vinden en zeggen. Zoals de makers ook artistiek vrij waren bij de totstandkoming van het stuk.’

 

Spel: Gène Bervoets
Tekst: Rick de Leeuw

  • za

    03/11/2018
    20:15

Koen Bauters

Koen Bauters