De aanloop naar WOII

De opkomst van het fascisme

De Eerste Wereldoorlog had Europa tot een puinhoop herschapen. Miljoenen soldaten sneuvelden en de economische ravage was enorm. In Duitsland, Rusland en Oostenrijk verdwenen de keizers van het politieke toneel en werd de republiek als staatsvorm ingevoerd. De naoorlogse crisis hypothekeerde al snel de bestaansmogelijkheden van deze jonge republieken. Rusland groeide onder Lenin en Stalin uit tot een linkse totalitaire dictatuur, terwijl ook in Oostenrijk en Duitsland het democratisch bestel op drijfzand was gebouwd. In Italië, dat zwaar gefrustreerd was door het vredesakkoord van Versailles, kwam de fascistische leider Benito Mussolini na de beruchte mars op Rome (1922) aan de macht. Een decennium later volgde Duitsland het Italiaanse voorbeeld met Der Führer Adolf Hitler als dictator. De grote machtshonger en het revanchisme van de fascistische dictaturen deed de broze vrede in Europa al snel uit mekaar spatten. In september 1939 vielen Rusland en Nazi-Duitsland na het afsluiten van een duivelspact Polen binnen. Voor Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk was de maat vol. Na 20 jaar vrede bleek een nieuw conflict onvermijdelijk. De Tweede Wereldoorlog was een feit.

Rik Blervacq studeerde Moderne Geschiedenis en Culturele Studies. Hij is als leraar geschiedenis verbonden aan WICO Campus St.-Jozef in Lommel.

In 2019 is het precies 80 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Deze cursus die loopt van 2019 tot 2025 gaat dieper in op dit conflict. Van jaar tot jaar worden de oorlogsgebeurtenissen die tussen 1939 en 1945 plaatsvonden behandeld. In 2019 wordt stilgestaan bij de opkomst van de fascistische regimes en het begin van WO II.

 

  • 14/05/2019

    19:30u - 22:00u
  • Prijs: 12,00 / 9,50 / 9,00 / 8,50
  • Locatie: Raadhuis
  • 80 plaatsen
  • Begeleiding: Dhr. Rik Blervacq

MEER INFO