Art Deco in Frankrijk

Interbellum : van art deco tot style Paquebot

De term art deco ontstond pas in de jaren ‘60 en werd gebruikt voor de decoratieve stijl die een groot deel van de architectuur en objecten uit het interbellum kenmerkte.

Zijn decoratief en modern onverzoenbaar? Sinds haar oprichting in 1903 verleent het Parijse Salon d'Automne op haar jaarlijkse tentoonstellingen aan de toegepaste kunsten een status evenwaardig aan de Vrije Kunsten. Terwijl men in Duitsland in het kader van de Werkbund een succesvolle samenwerking opzette  tussen kunstenaars-ontwerpers, industrie en handel, bleven voor veel artistes-décorateurs serieproductie en mooi design onverzoenbaar. Bang om hun leidinggevende positie in de toegepaste kunsten te verliezen, zochten Franse ontwerpers daarom naar een vormgeving die bewust aanknoopte bij de traditie van de stijlen uit het verleden en die modern oogde. Ze lieten zich onder meer inspireren door de esthetiek van nieuwe kunstrichtingen. De honger naar luxe, ontspanning  en vernieuwing na de Grande Guerre, bevorderden het ontstaan van de art deco in de wereld van de haute couture.

Op de tentoonstelling van 1925 in Parijs stelden Franse topontwerpers luxueuze ensembles tentoon, terwijl de grootwarenhuizen een minder dure, in serie geproduceerde versie ervan aanboden. Le Corbusier daarentegen richtte zijn paviljoen in met een selectie industriële standaardproducten. Eind jaren ‘20 evolueerde de exuberante Franse art deco naar de strakkere gestroomlijnde pakketbootstijl en een 'moderne' versie van het classicisme (stripped neoclassicism).

  • 11/04/2019

    9:30u - 16:30u
  • Prijs: 32,00 / 25,50 / 24,00 / 22,50

    broodmaaltijd inbegrepen
  • Locatie: Raadhuis
  • i.s.m. Amarant
  • 40 plaatsen
  • Begeleiding: Mevr. Els Autrique

MEER INFO