Rachida Lamrabet - Zwijg Allochtoon!

De positie van de vrouw in de islam

Vrouwen of Vrouwen (mannen ook toegelaten)

In de aanloop naar Vrouwendag 2019 presenteren wij je een gevarieerd aanbod van vrouwen die iets te vertellen hebben. De week start op maandag met de geschiedenis van vrouwelijke beeldende kunstenaars. Dinsdag komen de vrouwelijke auteurs aan bod. Woensdag komt auteur Rachida Lamrabet spreken over haar boek Zwijg, allochtoon. Donderdag en vrijdag word je ondergedompeld in de wereld van zes bekende en iets minder bekende vrouwelijke filosofen. De  lessen zijn elk apart te boeken.

Rachida Lamrabet

Maart 2017. In een interview met Knack zegt Rachida Lamrabet dat ze “niet voor de boerka is, maar ook niet voor een boerkaverbod”. Lamrabet is schrijfster en heeft op vraag van de KVS en het Goethe Instituut van Washington net een filmscenario over het thema bij elkaar getypt. Maar Lamrabet is ook juriste bij Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum. Twee weken later krijgt ze haar C4. Na onder andere Youssef Kobo, Dyab Abou Jahjah en Alona Lyubayeva is ze de zoveelste man/vrouw met een migratieachtergrond die ergens aan de deur vliegt vanwege een ‘afwijkende’ mening.

Vertrekkend vanuit de boerka-affaire zoekt Rachida Lamrabet een antwoord op een aantal ongemakkelijke vragen. Geldt de vrijheid van meningsuiting voor iedereen of veranderen de regels als mensen met een andere origine zich in het publieke of artistieke debat mengen? Kan allochtone kunst of literatuur eigenlijk wel kunst of literatuur zijn? Een essay over identiteit, racisme, het vrouwenlichaam als inzet van de strijd om de vrijheid, en onze bange samenleving. ‘Zwijg, allochtoon’ is daarom een boek én lezing dat uitnodigt tot reflectie. Vragen die schuren omdat ze een plek opeisen vanuit een mensenrechtendiscours dat we misschien wel breed uitdragen, maar niet altijd even consequent toepassen. Ze confronteren ons scherp met de paradox dat deze samenleving inzake diversiteit vandaag mensenrechten beperkt om… het recht op mensenrechten te verdedigen.

Je hoeft het niet met Lamrabet eens te zijn om bij de vragen stil te staan. Een bijzondere lezing voor wie wil nadenken over burgerschap en democratische rechten, plichten en verantwoordelijkheden in een samenleving in transitie naar superdiversiteit.

  • 06/03/2019

    19:30u - 22:00u
  • Prijs: 12,00 / 9,50 / 9,00 / 8,50
  • Locatie: Raadhuis
  • 80 plaatsen
  • Begeleiding: Mevr. Rachida Lamrabet

MEER INFO