HerStory of Literature

Over vrouwelijke auteurs gesproken

Vrouwen over vrouwen (mannen ook toegelaten)

In de aanloop naar Vrouwendag 2019 presenteren wij je een gevarieerd aanbod van vrouwen die iets te vertellen hebben. De week start op maandag met de geschiedenis van vrouwelijke beeldende kunstenaars. Dinsdag komen de vrouwelijke auteurs aan bod. Woensdag komt auteur Rachida Lamrabet spreken over haar boek Zwijg, allochtoon. Donderdag en vrijdag word je ondergedompeld in de wereld van zes bekende en iets minder bekende vrouwelijke filosofen. De  lessen zijn elk apart te boeken.

HerStory of literature

Vrouwelijke schrijvers werden (en worden?) vaak enkel bekeken als ‘vrouwen die schrijven’. Je kunt je de vraag stellen of het ertoe doet wie er schrijft, man of vrouw. Gaat het niet om de inhoud, de stijl, de ideeën? Want waar een lezende vrouw al een bedreiging vormt voor een patriarchale maatschappij door de kennis die ze opdoet, is dat nog veel meer zo voor een schrijvende vrouw. Zij konden de ‘andere kant’ laten horen en hun eigen ideeën geven. Denk aan Mary Wollstonecraft, Virginia Woolf, Sylvia Plath en vele anderen.

Maar waar deze schrijfsters tegenwoordig niet meer ontbreken in een literatuuroverzicht, is er een veel groter aantal schrijfsters die langzaam – en onterecht – worden prijsgegeven aan de vergetelheid. Denk bijvoorbeeld aan de 14de-eeuwse Christine de Pisan en aan de Duitse Rahel Varnhagen, die niet alleen het nadeel had dat ze een vrouw was, maar een joodse vrouw bovendien. En wie kent er nog Božena Nĕmcová die verliefd werd op de literatuur, de Australische Miles Franklin die op haar zestiende een bestseller schreef of Milena Jesenská, als haar naam niet met die van Kafka wordt verbonden? Je gaat op zoek naar deze vrouwen en luistert naar wat zij te zeggen hebben.

  • 05/03/2019

    9:30u - 16:30u
  • Prijs: 32,00 / 25,50 / 24,00 / 22,50

    broodmaaltijd inbegrepen
  • Locatie: Raadhuis
  • 40 plaatsen
  • Begeleiding: Mevr. Martine Kouwenhoven