De kunst uit Melanesië (afgelast)

Van goden, mythische dieren en bovennatuurlijke vermogens

Melanesië vormt naast Polynesië en Micronesië één groot cultuurgebied dat zich over een groot aantal eilanden uitspreidt. Hun bewoners worden Papoea’s en Melanesiërs genoemd. Elke Papoea en Melanesische groep heeft zijn herkenbare culturele tradities.

De Papoea’s leven in de eerste plaats in Nieuw-Guinea, één van ’s werelds grootste eilanden. Hun voorouders migreerden verschillende millennia geleden vanuit Zuidoost-Azië naar Nieuw-Guinea. Een deel van hen vestigde zich in de onherbergzame moerasgebieden bij de zuidkust. Andere Papoeagroepen leven aan de oevers van de verschillende waterlopen die in het centrale bergland ontstaan en noordwaarts, naar de kust vloeien. De kunst van de Papoea-volkeren is expressief, fantastisch, theatraal en soms zelfs monumentaal.

De Melanesiërs kwamen na de Papoea’s. Ook zij vertrokken vanuit Zuidoost-Azië.  Zij vestigden zich niet alleen op de noordkust van Nieuw-Guinea, maar gingen ook verschillende eilandengroepen bewonen noordelijk, oostelijk en zuidoostelijk van Nieuw Guinea: onder meer Nieuw-Ierland, Nieuw-Brittannië, de Salomonseilanden en Nieuw-Caledonië. De kunst van de Melanesische volkeren is sierlijk, gekleurd en gedetailleerd uitgewerkt. Hun kunstwerken vormden een belangrijk onderdeel binnen indrukwekkende festivals.

Via de kunst en de cultuur van de verschillende Papoea- en Melanesische volkeren ontdekt men complexe  religieuze systemen met voorouders, goden, natuurgeesten, mythische dieren met bovennatuurlijke vermogens en vele andere fantastische wezens.  

  • 12/02/2019, 19/02/2019, 26/02/2019

    19:30u - 22:00u
  • Prijs: 36,00 / 28,50 / 27,00 / 25,50
  • Locatie: Raadhuis
  • i.s.m. Amarant
  • 40 plaatsen
  • Begeleiding: Dhr. Frank Herreman