Dirk Rochtus - Turbulent Turkije

Turkije vandaag

Velen hebben wel enige noties van de geschiedenis van het Osmaanse Rijk, met of zonder negatieve connotaties. Ook de naam van Mustafa Kemal klinkt bekend in de oren. Wie in krijgsgeschiedenis geïnteresseerd is, kent zeker ook de slag bij Gallipoli. In diezelfde Eerste Wereldoorlog is uiteraard de in Turkije nog steeds controversiële Armeense genocide te situeren. Maar zeer weinigen zijn vertrouwd met de ontwikkeling van Turkije sinds Mustafa Kemal de republiek stichtte. De achtergrond van de persberichten kennen we dus meestal niet, zodat ons begrip vaak beperkt blijft.

In het gelijknamige boek van Dirk Rochtus bespreekt de auteur in een kort bestek de recente geschiedenis van Turkije. Wie dit boek gelezen heeft, begrijpt veel beter waarom het Turkse politieke landschap zo verschilt van het onze, of wat voor een ongelooflijk moeilijke evenwichtsoefening het buitenlands beleid van Ankara eigenlijk is.

In de lezing belicht de auteur de successen en verwezenlijkingen van het moderne Turkije, maar bekritiseert hij ook de onvolmaaktheden. Vooral op het gebied van de rechten en vrijheden blijkt duidelijk “de tragiek van een land dat in de toekomst modern en democratisch wil zijn, maar de spoken van het verleden niet van zich kan afschudden”. Een beter begrip van Turkije is belangrijk omdat Turkije een belangrijke speler is geworden. Maar natuurlijk gaat elk boek en lezing over Turkije toch ook over Europa en Turkije. Lidmaatschap of niet, “in feite is dat de hamvraag”, zoals Dirk het zélf aanhaalt.

 

  • 23/01/2019

    19:30u - 22:00u
  • Prijs: 8,00 / 6,50 / 6,00 / 5,50
  • Locatie: Raadhuis
  • 80 plaatsen
  • Begeleiding: Dhr. Dirk Rochtus

MEER INFO