Marc Chagall

Een bijzonder rijk leven

Heb je ooit de kathedraal van Metz of Reims bezocht? De Opera Garnier in Parijs of het Musée Chagall in Nice? Dan heb je kennis gemaakt met de werken van kunstenaar Marc Chagall.

Marc Chagall werd in 1887 geboren in Rusland en verhuisde in 1910 naar Parijs waar hij onder meer kennis maakte met het kubisme. In de jaren ‘30 was hij succesvol en bezocht een groot aantal landen in Europa en exposeerde veelvuldig. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchtten hij en Bella naar Amerika. In de zomer van 1948 keerde hij als weduwnaar definitief naar Frankrijk (Vence) terug, waar hij met beeldhouwen begon en glasramen ging ontwerpen. In de jaren die volgden reisde hij over de hele wereld, maakte vele kunstwerken en beschilderde wereldwijd interieurs van gebouwen. De meeste grote musea in de wereld hebben tijdens zijn leven wel werk van hem geëxposeerd. Marc Chagall overleed in 1985 in Frankrijk.

Het valt niet mee om aan te geven binnen welke kunstbeweging Chagalls werk valt, maar zijn positie en invloed zijn niet te onderschatten. Behalve één van de oudste Joodse schilders, was hij ook de langst levende en heeft hij daardoor altijd een voortrekkersfunctie gehad. Zijn herinneringen aan zijn jeugd, die zijn belangrijkste inspiratiebron vormden, tonen allerlei Joodse thema's die daarvoor nooit afgebeeld waren. Rabbijnen, synagogen, violisten en arbeiders uit het getto, alles laat een Joodse cultuur zien die door anderen nooit eerder zo vrijelijk en liefdevol afgebeeld werd.

  • 08/01/2019

    19:30u - 22:00u
  • Prijs: 12,00 / 9,50 / 9,00 / 8,50
  • Locatie: Raadhuis
  • 80 plaatsen
  • Begeleiding: Mevr. Erna Carbon