B(l)oeiende planten

Fascinerende levende wezens

Planten hebben een lager ‘knuffelgehalte’ dan dieren. Dieren bewegen nu eenmaal en reageren op ons en hun omgeving, waardoor ze onze aandacht trekken. Planten doen dat niet. Of toch?

Ontdek in deze lezing van professor biologie Peter Roels dat planten wel degelijk bewegen, zij het misschien iets subtieler dan dieren. Of zie hoe planten op ingenieuze wijze dieren verleiden om zich te laten transporteren. Maak kennis met de typische manier van groei en hoe dat planten perfect aangepast maakt aan hun specifieke levenswijze. Net als dieren gaan planten op ‘jacht’ en moeten ze strijd leveren, maar dan op zoek naar voldoende licht, de ultieme energiebron van alle leven. Bomen en grassen hebben hiervoor sterk verschillende maar even effectieve strategieën ontwikkeld. Planten kunnen ook ‘zien’ van waar het noodzakelijke licht komt en zich hiernaar oriënteren. Niemand minder dan Charles Darwin bestudeerde dit bewonderingswaardige proces al en toonde daarmee aan dat planten wel degelijk reageren op hun omgeving.

Treed binnen in het verborgen leven van planten die, net als dieren, fascinerende levende wezens zijn die we maar beter koesteren. 

Peter Roels is doctor in de biologie. Hij werkte als studiebegeleider op het monitoraat van de faculteit Wetenschappen van KU Leuven, en momenteel werkt hij op de Educatieve Dienst van Plantentuin Meise  . Hij publiceerde meerdere wetenschapspopulariserende artikels voor leraren biologie en het grote publiek.

 

  • 26/11/2018

    19:30u - 22:00u
  • Prijs: 8,00 / 6,50 / 6,00 / 5,50
  • Locatie: Raadhuis
  • 80 plaatsen
  • Begeleiding: Dhr. Peter Roels