Anniek Gavriilakis

Engagement vanuit het hart

Wie kent ze niet, de maandelijkse spreuken van de Bond Zonder Naam? Deze organisatie is een Vlaamse maatschappijkritische beweging die vooral bekend is van de gratis maandspreuken die uitnodigen tot reflectie, verdieping en verandering. Zo'n spreuk telt maximaal acht woorden en moet ofwel een zinvol inzicht geven of een vraag stellen die doet stilstaan.

“Onze spreuken worden niet bedacht, ze komen naar je toe, als je luistert naar wat mensen bezighoudt op café en op straat”, zegt juriste Anniek Gavriilakis (36), directeur van Bond zonder Naam: “Ik mag elke dag bezig zijn met wat me ten diepste drijft. Dit is méér dan een job.”

Bond zonder Naam wil zoveel mogelijk mensen vanuit het hart aanspreken en met elkaar verbinden. En zo een samenleving creëren die een warm verschil maakt, vooral voor wie minder kansen krijgt. Concreet willen ze dit waarmaken door mensen te inspireren en helpen in hun groei. Want hoe meer inzicht je in jezelf en de wereld hebt, hoe meer je elkaar te bieden hebt. Dit engagement maken ze hard voor en met mensen in kansarmoede, eenzaamheid of gevangenschap.

“De Bond had, en heeft misschien nog altijd, een stoffig imago. Ten onrechte. BZN is zoveel méér dan kaarsen en spreuken. Het was bijvoorbeeld onze oprichter Phil Bosmans die met de Bond aan de wieg stond van de eerste beschutte werkplaats en het eerste vluchthuis voor vrouwen in Vlaanderen.”

Anniek Gavriilakis solliciteerde niet lang na haar afstuderen als juriste voor een vacature als vrijwilligerscoach bij de Bond.  Twaalf jaar later en twee jobs verder is ze nog steeds niet uitgekeken op Bond zonder Naam. “Al vijftig jaar is onze beweging in geen enkel hokje onder te brengen, niet religieus en niet politiek. We zijn financieel onafhankelijk, dankzij giften en de opbrengst van onze webshop en de vijfhonderd huiswinkels in Vlaanderen ... waar je trouwens ook terecht kan voor een kop koffie en een praatje. Tweehonderdduizend gezinnen krijgen, samen met ons tweemaandelijks magazine, nog steeds elke maand gratis een nieuwe spreuk toegestuurd – intussen hebben we er bijna zevenhonderd. De spreuk van september is Toon je sterkste kant, vraag hulp. Het is één van mijn favorieten.”

Het belooft een boeiende en zeker ook warme lezing te worden, met aandacht voor zowel de organisatie als voor haar grote inspirator Phil Bosmans.


Zaterdag 3 november ’18 is er de theatervoorstelling met Gène Bervoets Verbeter de wereld, monoloog over het leven van Phil Bosmans.

  • 21/11/2018

    19:30u - 22:00u
  • Prijs: 8,00 / 6,50 / 6,00 / 5,50
  • Locatie: Raadhuis
  • 80 plaatsen
  • Begeleiding: Mevr. Anniek Gavriilakis