Brussel

Steden met een gouden randje

Na steden zoals Praag, Wenen en Barcelona bekeken te hebben, blijven we dit seizoen in eigen land en gaat de ontdekkingstocht naar het huidige én oude Brussel.

Rond 1900 bestond er een unieke uitwisseling van ideeën tussen Brussel en Parijs. De beau monde bezocht veelvuldig het Paleis voor Schone Kunsten, de literaire salons bloeiden. Het is ook een toevluchtsoord voor internationale ballingen. Zo is het de plek waar eerder Marx de eerste Bond der Communisten stichtte en het Communistisch Manifest schreef. Het is de stad waar Baudelaire aan het einde van zijn leven twee jaar woonde en waar hij niet veel goeds over had te zeggen. Hij schreef er het venijnige pamflet Pauvre Belgique. Emile Verhaeren deed het dan juist weer andersom; op zijn drieënveertigste liet hij Brussel achter zich om naar Parijs te trekken. Verlaine en Rimbaud beleefden er hun liefde en vooral ook hun ruzies. Multatuli schreef eenzaam op een Brussels zoldertje zijn Max Havelaar; een bijtende kritiek op het Nederlandse koloniale beleid.

De kunstenaarsgroep Les XX werd opgericht en de art nouveau floreerde fantastisch. De stad was een smeltkroes van nationaliteiten, waaruit een schitterende cultuur ontstond.

Tijdens deze cursus nemen Martine Kouwenhoven en Karin Haanappel je mee in de tijd en zal je Brussel rond 1900 (her)ontdekken.

  • 20/11/2018, 27/11/2018, 04/12/2018

    19:30u - 22:00u
  • Prijs: 36,00 / 28,50 / 27,00 / 25,50
  • Locatie: Raadhuis
  • 40 plaatsen
  • Begeleiding: Mevr. Karin Haanappel & Mevr. Martine Kouwenhoven