Stijn Meuris - Kleine verhalen uit een Groote Oorlog

Limburg 1918-2018

Meuris vertelt over het ontstaan van de Eerste Wereldoorlog, over hoe ons land (nochtans neutraal grondgebied) betrokken raakte en hoe Limburg moest toezien hoe het Duitse leger onze contreien als aanloopstrook naar Frankrijk beschouwde. Daarnaast toont hij, in een wervelende uiteenzetting met tal van afbeeldingen, hoe de Limburgse bevolking omging met die duistere periode uit de Belgische geschiedenis. In welke gemeenten was WO I zichtbaar aanwezig en in welke minder? Welke Limburgers speelden een rol van betekenis en welke anekdotes zijn de moeite waard? Kleine verhalen uit een ‘Groote Oorlog’, soms met verrassende kantjes. Stijn Meuris laat zich inspireren door muzikant en WO I-connaisseur Jan Swerts.

Stijn Meuris is van vele markten thuis. Vanuit standplaats Hasselt voorziet hij het land al vele jaren van klank, woord en beeld.  Zingend in Noordkaap, Monza en Meuris. Sprekend over sterren en het heelal. Schrijvend van popmuziek over reportages tot columns. Regisserend van Man Bijt Hond tot Belpub.

Jan Swerts is een Limburgse minimale pianist die zowel Wim Mertens als Joni Mitchell eert, maar ook hedendaagse klassieke componisten zoals Max Richter.  Zijn debuut Weg (2010) en opvolger Anatomie van de Melancholie (2013) werden door de muziekpers unaniem de hemel in geprezen.  Jan is ook docent aan de Katholieke Hoge School Limburg en WO I-kenner.

  • 07/11/2018

    19:30u - 21:00u
  • Prijs: 12,00 / 9,50 / 9,00 / 8,50
  • Locatie: CC De Adelberg, Schouwburg
  • 300 plaatsen
  • Begeleiding: Dhr. Stijn Meuris