Luc Vandeweyer

Dagdagelijkse beslommeringen tijdens WOI

Boeken, boterhammen en bubbels

Hoe verliep de Groote Oorlog eigenlijk in onze eigen streek? En wat waren de dagdagelijkse beslommeringen van onze burgers toen? Luc Vandeweyer vertelt er je er deze voormiddag alles over in de bibliotheek.

Lommel was een grensgeval, letterlijk en figuurlijk. Dat heeft de gemeente behoed voor zware gevechten in 1914. Ook al hebben de soldaten uit Lommel hun part van het geweld natuurlijk wel gekregen. Het heeft nochtans niet veel gescheeld omwille van de activiteiten van generaal Deschepper en de rijkswacht. Daarover zal je één en ander leren.

Na de Duitse intocht werd Lommel door de bezetter evengoed leeggeplunderd als de rest van het land. Dat duurde vier volle jaren. De groei van de ‘zwarte’ economie was navenant. Ook omdat dit nauw verbonden was met ‘verzet’ tegen de druk van de bezetter. Het dagelijkse leven werd er niet gemakkelijker door. Dat leidde tot toenemende spanningen met als triest hoogtepunt de invoering van dwangarbeid.

Wapenstilstandsdag 11 november 1918 zorgde voor hoop. Maar het leven bleef nog jaren bijzonder moeilijk, ook al omdat de Belgische elite in Brussel koos voor een confrontatiestrategie met Nederland. Veel mensen in Lommel voelden zich minder vertegenwoordigd door de regeringen dan vóór de oorlog. Ook dat had kwalijke gevolgen.

Luc Vandeweyer is doctor in de geschiedenis en schreef tientallen studies over de impact op de Belgische samenleving van de gewapende conflicten in  de 20ste eeuw.

 • 04/11/2018

  10:30u - 12:30u
 • Prijs: 8,00 / 6,50 / 6,00 / 5,50

  broodjes en bubbels inbegrepen
 • Locatie: Openbare Bibliotheek
  Michiel Jansplein 1, 3920 Lommel, BELGIE
 • i.s.m. Openbare Bibliotheek
 • 60 plaatsen
 • Begeleiding: Dhr. Luc Vandeweyer