[R]Evolutie Beethoven

Duitsland in de 19de eeuw

Ludwig van Beethoven (1770-1827) zijn oeuvre heeft een overheersende invloed gehad op de negentiende-eeuwse muziek. Zijn muziek was zo dominant dat geen enkele componist er zich aan kon onttrekken. Er werd beweerd dat Beethoven alles al ‘gezegd’ had. Wat daarna geschreven werd, ontkwam niet aan de vergelijking met zijn werk.

Klassiek in Noord-Limburg focust met Cultuurcentrum De Adelberg Lommel en Cultuurcentrum Palethe Overpelt tijdens het seizoen 18-19 op het wonder Beethoven, maar linkt daar met veel goesting en avontuur ook de romantische kamermuziek van Mendelssohn en Schumann aan. Binnen de vormingsreeks besteden we ook nu aandacht aan deze reeks, met uiteraard veel info en muziek van Beethoven en zijn tijdgenoten, maar uiteraard ook over de tijdsgeest, de andere kunsten en cultuur van het Duitsland van de negentiende eeuw.

Duitsland is in de romantiek nog een anachronisme, want het bestaat nog helemaal niet. Het is nog een lappendeken van hertogdommen, koninkrijkjes en machtige steden en het zal nog tot 1871 duren voor Duitsland bestaat. Maar toch, als er één land is dat enthousiast romantisch is, dan is het wel Duitsland. Haar schrijvers en dichters gaan gebukt onder het leven. Het prachtige woord Weltschmerz is hen op het lijf geschreven.

Goethe schreef de eerste adolescentenroman Die Leiden des jungen Werthers en zorgde niet alleen voor de allereerste merchandising in de literatuur, maar ook voor een golf van zelfmoorden. Novalis schepte zijn blauwe bloem, die onbereikbaar was voor de mensen en dat ook moest blijven. E.T.A. Hoffmann schreef zijn psychologische krimi Das Fräulein von Scuderi en Heinrich von Kleist schreef in zijn afscheidsbrief “Mir war auf Erde nicht zu helfen”. Heinrich Heine is een verhaal apart, een man vol paradoxen, een Duitse dichter die in Frankrijk leefde, een romanticus maar ook een realist.

Je volgt hun sporen en ontdekt zo de invloedrijke wereld van de Duitse romantiek. In de beeldende kunsten verken je de Duitse romantiek aan de hand van het oeuvre van Caspar David Friedrich, Philipp Otto Runge en Marie Ellenrieder. Uiteraard is er ook heel wat muziek deze dag. Hiervoor staat Raf Valgaeren garant. Hij schijnt zijn licht op vooral Beethoven, maar ook Mendelssohn en Schumann komen aan bod. Zo maak je een mooie doorsteek van de klassieken naar de romantiek. Relevante nevenfiguren passeren ook de revue.

Als afsluiter van deze boeiende dag krijg je er een mini-concertje van een half uurtje bovenop met muziek van de besproken componisten.

  • 30/10/2018

    9:30u - 20:30u
  • Prijs: 48,00 / 38,00 / 36,00 / 34,00

    broodmaaltijd en lunch inbegrepen
  • Locatie: Raadhuis
  • 40 plaatsen
  • Begeleiding: Mevr. Karin Haanappel, Mevr. Martine Kouwenhoven & Dhr. Raf Valgaeren