Denken als Leonardo Da Vinci

500 jaar later

Leonardo da Vinci is waarschijnlijk de meest controversiële mens in de geschiedenis. Als voorbereiding van de tentoonstelling over Leonardo Da Vinci in het Teylers Museum in Haarlem leer je tijdens deze lezing meer over Da Vinci. Met hulp van zijn notities, schilderijen en tekeningen graaf je in zijn gedachten en ontdek je hoe hij in staat was om kunst en wetenschap spelenderwijs te combineren.

In de tijd van da Vinci stond de gedachte van de homo universalis centraal. Deze gedachte was letterlijk de 'universele mens'. De mens kon alles doen wat hij wilde en kon ook alles leren. Leonardo was hier een goed voorbeeld van. Hij wordt dan wel herinnerd voor zijn schilderijen (denk aan de Mona Lisa of Het Laatste Avondmaal), maar Leonardo was nog veel meer. Naast schilder en beeldhouwer, had hij nog wel negen andere beroepen. Hij was kunstschilder, beeldhouwer, uitvinder, architect, (militair) ingenieur, scheikundige, filosoof, natuurkundige, anatomist, schrijver en componist. Verder wordt hij ook nog wiskundige, geoloog, botanicus en cartograaf genoemd. Hij was dus een mens die alles kon doen wat hij wilde doen.

Leonardo was een hele nieuwsgierige man en onderzocht alles wat hij zag. Hierbij tekende hij ook veel, hij had dan ook altijd een notitieboek bij zich. Die notitieboekjes zijn de reden dat we nog zoveel weten van zijn ideeën. De tentoonstelling in Haarlem focust vooral op deze tekeningen.

  • 17/10/2018

    19:30u - 22:00u
  • Prijs: 12,00 / 9,50 / 9,00 / 8,50
  • Locatie: Raadhuis
  • i.s.m. Vormingplus Limburg
  • 80 plaatsen
  • Begeleiding: Dhr. Alejandro Chavez Saenz