Mei 1968

50 jaar later

In de lezing Mei ’68 – vijftig jaar later laat filosoof Johan Sanctorum alle aspecten van deze revolte aan bod komen: politiek, cultuur, ecologie, vrouwenbeweging, onderwijs, media….  De historische feiten worden herlezen, van het stof ontdaan en gespiegeld aan onze huidige actualiteit anno 2018. Een dosis humor en satire mag niet ontbreken in deze kijk op een boeiende aflevering van het wereldtheater.

Zwart-wit beelden van anti-Vietnambetogingen, Leuven Vlaams, Dolle Mina’s, de Praagse lente, Woodstock en de Flowerpower, en… uiteraard de opgebroken kasseien in Parijs overlappen elkaar op een tamelijk chaotische manier. Wat betekenen die beelden vandaag? Hing er echt iets in de lucht en is het blijven hangen, of allang weer verdampt? Was het een hormonale opstoot van de middenklasse jeugd, verwend door The Golden Sixties? Heeft de beweging iets meer opgeleverd dan korte rokjes, geitenwollen sokken en kakmachines?

Voor de latere generaties is de soixante-huitard het synoniem geworden van de salonrevolutionair die, eens hij zelf aan de hefbomen kwam, een nieuwe dictatuur instelde van de maakbare maatschappij, gegrondvest op een vrijheid-blijheid-ideologie, maar ook op een enorme regelneverij en het beruchte politiek-correcte dwangdenken.

Mei ’68 is een historisch feit, maar ook semi-fictie, een legende, een boulevard van verloren dromen en uiteindelijk zelfs een scheldwoord voor alles wat links en progressief is.

Deze lezing kadert in een reeks van drie, waarbij op 11/10 Vincent Stockx het jaar 1968 chronologisch overloopt, en op 18/10 Niels Klerkx de muziek van dit jaar behandelt.

  • 25/10/2018

    19:30u - 22:00u
  • Prijs: 12,00 / 9,50 / 9,00 / 8,50
  • Locatie: Raadhuis
  • 80 plaatsen
  • Begeleiding: dhr. Johan Sanctorum