Jacopo Tintoretto

500 jaar later

In 2018 is het precies 500 jaar geleden dat Jacopo Robusti in Venetië het levenslicht aanschouwde. Tegenwoordig kennen we hem onder de naam Tintoretto. Deze bijnaam dankt hij aan het feit dat zijn vader ‘tintore’ textielverver was. Zelf is hij ook het schildersvak in gestapt, alleen zijn ambitie was kunstschilder en geen textielverver te worden. De verhalen vertellen verder dat hij bij Titiaan in de leer is geweest, maar dat deze hem al vrij snel naar huis stuurde omdat hij een te uitgesproken stijl had. Tintoretto wordt gezien als één van de belangrijkste kunstenaars binnen het maniërisme wat een verklaring is voor zijn uitgesproken, eigen stijl.

Eén van de bekendste werken van deze bijzondere kunstenaar is The Angel Foretelling Saint Catherine of Alexandria of Her Martyrdom. Het is bovendien één van de allereerste werken die werd aangekocht door David Bowie. Na diens overlijden kwam het werk terecht in het Rubenshuis in Antwerpen. Vandaar gaat het in het voorjaar 2019 naar de Biënale in Venetië.

Tijdens deze lezing maak je niet alleen kennis met Tintoretto, maar ook met zijn talenvolle kinderen waaronder Marietta Robusti ofwel La Tintoretta, het grote geheim achter zijn succes.

  • 03/10/2018

    19:30u - 22:00u
  • Prijs: 12,00 / 9,50 / 9,00 / 8,50
  • Locatie: Raadhuis
  • 80 plaatsen
  • Begeleiding: Mevr. Karin Haanappel

MEER INFO