Theater O’Kontreir

Sex Thing

SCHOOL

Stel: je hebt een lief. Jullie chatten uren met elkaar. Op een romantisch moment stuur je een naaktfoto door. Enkele maanden later maak je het uit. Je ex neemt wraak door je foto naar je hele school te sturen en op het internet te plaatsen. Wie gaat er hier in de fout?

Jij natuurlijk. Je had die foto maar niet moeten maken.

We legden deze situatie voor aan diverse groepen jongeren. En telkens weer was dit het antwoord van zo’n 80% van de groep. Met ‘Sex Thing’ willen we hen duidelijk maken dat iedereen die ongewenst een seksueel getinte foto mee verspreidt, verantwoordelijk is voor de gevolgen.

Theater O’Kontreir ontwikkelde deze voorstelling op vraag van en in nauwe samenwerking met Child Focus

HET VERHAAL

Een klasreünie. Iedereen is uitgenodigd behalve Anna. Jaren geleden stuurden haar klasgenoten een naaktfoto van haar de hele school rond. Haar aanwezigheid zou dus wel eens een boel pijnlijke herinneringen naar boven kunnen halen. 

Maar Anna komt toch. Meer zelfs, ze neemt de microfoon en confronteert de zaal met haar verhaal.

Hoe ze verliefd was op Thomas. Hoe ze niet wist dat die met zijn vrienden een weddenschap had afgesloten om een naaktfoto van haar te bemachtigen. Hoe ze naar elkaar toegroeiden. Hoe Anna hem een foto van haar trotse borstjes stuurde. Hoe hij twijfelde maar uiteindelijk toch onder de druk van zijn vrienden bezweek. En hoe ze vervolgens de controle over de situatie verloren…

Anna vertelt haar verhaal niet alleen. Ze krijgt de hulp van de gitarist die werd ingehuurd om de reünie op te vrolijken. Woorden en muziek glijden in elkaar en verstrengelen zich tot een poëtische, associatieve rock & roll vertelling.

Ook het publiek krijgt een rol. Anna spreekt hen voortdurend aan als haar ex klasgenoten. Op die manier kunnen ze niet anders dan in haar hoofd kruipen. Zo laat de voorstelling hen de impact van een schijnbaar onschuldige handeling als het doorsturen van een foto aan den lijve ondervinden.