Lady Macbeth

William Oldroyd - Groot-Brittanië 2016

Met een titel als Lady MacBeth lijkt William Shakespeare nooit veraf, maar deze Lady MacBeth is ontleend aan een novelle van de Rus Nikolaj Leskov die Sjostakovitsj tot een opera inspireerde.
 
De film speelt zich (in tegenstelling tot de novelle) af in het gure Northumberland, Engeland, in de late 19de eeuw. De 19-jarige Katherine wordt samen met een lap grond verkocht aan een norse, autoritaire man die haar als bruid voor zijn impotente en sadistische zoon wil. Haar vrijheid wordt onverbiddelijk ingeperkt. Katherine weigert zich zomaar neer te leggen bij haar lot en neemt het heft in eigen handen. Ze knoopt een affaire aan met een stalknecht en gaat zelf ook over de grenzen in haar relaties met anderen.
 
Zowel regisseur William Oldroyd als hoofdrolspeelster Florence Pugh presenteren met Lady MacBeth een ijzersterk en veelbelovend debuut. Deze ruige film staat bijzonder ver af van het traditionele kostuumdrama dat je aan de hand van de titel zou verwachten. Lady MacBeth is duister en provocerend, maar vooral ook pittig, karaktervol en verfrissend voor het genre. Een boeiende en ontluisterende studie naar de wisselwerking tussen macht en onderdrukking.
 • do

  14/12/2017
  20:00

 • Prijs: 5,00
 • Duur: 89’
 • Locatie: Bioscoopcomplex UGC
  Adelbergpark 2, 3920 Lommel, BELGIE
 • 201 plaatsen