ELVIS PEETERS

Els Peeters brengt Veldeke

SCHOOL

Wat Dante is voor de Italianen en Homeros voor de Grieken, dat is Henric van Veldeke voor de Lage Landen. Veldeke is de allereerste schrijver uit ons taalgebied die onder een auteursnaam een oeuvre naliet. Al jaren is Elvis Peeters gebeten door de twaalfde-eeuwse Nick Cave of Stromae uit het Hasseltse. Nu heeft hij de Middelhoogduitse minnedichten van Henric van Veldeke op ingenieuze wijze omgezet in sprankelend en muzikaal hedendaags Nederlands. Wat tevoorschijn komt vanonder de laag van 850 jaar schemer, zijn woorden die zich, universeel en troostend, recht in je hart nestelen. De liefde, liefdesverdriet, het steeds sneller komen en gaan van de seizoenen, Veldeke heeft er net als jij en ik van genoten en van afgezien.

In een pittige lezing vertelt Elvis Peeters over Veldeke en zijn hoofse minnelyriek, over leven, werk en tijdgenoten van de grote dichter. De minneliederen nodigen uit tot zingen. Ze wortelen in een traditie waarin vandaag Raymond van het Groenewoud en verschillende rappers actief zijn. Elvis leest voor of rapt de hertaalde minnedichten en toetst ze aan de huidige tijd.

Elvis Peeters kreeg voor Ik bid de liefde, 33 hertaalde minnedichten van Veldeke  de Gerrit Komrij-prijs 2016. Een meesterwerkje met fijnzinnige boetseerwerkjes die de ziel verlichten.

 

Elvis Peeters

  • Prijs: 4,50
  • Duur: 60 minuten
  • Locatie: CC De Adelberg, Schouwburg
  • Secundair onderwijs:
     - 3de Graad
  • Maximum toeschouwers: 100