THEATER MALPERTUIS & TONEELHUIS

Zielzoekers

SCHOOL

Begin 2017 verbleef de Iraaks-Belgische theatermaker Mokhallad Rasem zes weken lang in het asielcentrum van Menen. Hij sprokkelde er verhalen van de inwoners voor een aangrijpend docudrama waarin hij zelf ook te zien is. Op die manier hoopt hij de nieuwsfeiten waarmee we rond de oren geslagen worden, een gezicht – en zo ook menselijkheid – te geven.

Als ex-vluchteling uit Irak is Mokhallad Rasem natuurlijk uitstekend geplaatst om deze docu te maken. Het resultaat kan je nauwelijks theater noemen. Op een korte intro na kijk je naar een videocollage met getuigenissen van de gestrande gelukszoekers.

Centraal staat de gespletenheid die veel asielzoekers meedragen: hun lichaam bevindt zich veilig in België, maar hun ziel hunkert nog naar het land van herkomst.

Deprimerend is Zielzoekers niet. De veerkracht van de asielzoekers valt op. Ze dromen over gewone zaken zoals een huis,… intussen doen ze aan taekwondo of tekenen ze hun trauma’s van zich af.

De film wordt geprojecteerd op lange repen papier die vol staan met ruw getekende gezichten die je indringend aanstaren. Wit is de centrale kleur, synoniem voor de wens van de vluchtelingen om met een blanco blad een nieuw leven te beginnen.

Zielzoekers doet nadenken, doet nuanceren, opent ogen en wie weet…  opent het ook deuren voor diegenen waarvoor ze dikwijls gesloten blijven!

 

Videomontage: Mokhallad Rasem & Paul Van Caudenberg
Concept, regie, spel: Mokhallad Rasem
​Dramaturgisch advies: Piet Arfeuille

  • Prijs: 4,50
  • Duur: 60 minuten
  • Locatie: CC De Adelberg, Schouwburg
  • Secundair onderwijs:
     - 3de Graad
  • Maximum toeschouwers: 100

MEER INFO

Kurt van der Elst

Kurt van der Elst