Triofenix+ en Pascal Sigrist

The Royal Music voor strijktrio en pianokwartet

TrioFenix is één van de meest actieve strijktrio’s van ons land. Sinds 2006 concerteren ze samen en dit bracht hun op de belangrijkste festivals in binnen- en buitenland (Klarafestival, Festival van Vlaanderen, Ost-Belgienfestival, Flagey, De Singel,…). Shirly Laub (viool), Tony Nys (altviool) en Karel Steylaerts (cello) van TrioFenix zijn gekend voor hun voortreffelijke uitvoeringen en hun fris, gedreven en vitaal spel.

Als sterkhouders van het strijktrio-repertoire wensen ze in de toekomst ook als TrioFenix+ naar buiten te treden en zich te verbinden met enkele solisten van formaat. Voor het concert in Lommel vroegen ze de Zwitserse pianist Pascal Sigrist (Laureaat van het Concours International de Genève) om enkele werken in pianokwartet te presenteren. Zo ontstaat een attractief programma deels uitgevoerd in strijktrio en deels in pianokwartet.

Het wordt dan ook uitkijken naar de pianokwartetten van Sir Arthur Bliss en Frank Bridge (dé leraar van Britten), beide pareltjes binnen het genre. Pianokwartet Phantasy van Bridge wordt algemeen erkend als een meesterwerk: fascinerend van begin tot einde.

Met de Fantasia’s voor Strijktrio van Henry Purcell, onomstreden de bekendste Britse componist, keren we even terug naar de 17de eeuw. Daarnaast verraadt het strijktrio van E.J. Moeran zijn Ierse afkomst en The Bagpiper’s Strijktrio van de Schotse Judith Weir toont een verrassende ritmiek en tempo.

Een concert met als blikvangers Purcell en Bridge zal ongetwijfeld de sfeer oproepen van een koninklijke avond.

Programma: werken van Henry Purcell, Ernest John Moeran, Judith Weir, Sir Arthur Bliss & Frank Bridge.

Uitvoerders: Shirley Laub (viool), Tony Nys (altviool), Karel Steylaerts (cello) & Pascal Sigrist (piano)

  • za

    28/10/2017
    20:15

Tysje Severens

Tysje Severens