Paolo Francese en Francesco Mirabella

Pianotune 2017

Het Limburgse festival Pianotune focust in 2017 op het thema “verbeeldingskracht als motor van de compositie”. Wat een symfonie betekent voor een orkest, dat betekent een sonate voor de piano. Deze editie toont de evolutie van de sonate van de 18de eeuw tot de late 20ste eeuw. De pianosonates van Scarlatti waren ééndelig en zeer verschillend van karakter in tegenstelling tot deze van bv. C.PH.E. Bach. Onder de drie Weense classici – Haydn, Mozart en Beethoven – kreeg de sonate zijn  typisch contrasterende thema’s en een grotere vrijheid en originaliteit.  Twee grote Russen, Scriabin en Prokofiev, schreven eveneens geschiedenis. Scriabin evolueerde van vrij klassieke meerdelige compositie naar echte ‘klankgedichten’. Prokofiev maakte indruk door zijn zeer originele percussieklank, energie en kracht. Redenen te over om de grote (r)evolutie van de pianosonate tijdens Pianotune te illustreren.

Twee Italiaanse pianisten concerteren in het kader van dit internationaal festival op de Fazioli in de concertzaal Charlotte J. van der Seijs in het Raadhuis. De concertavond start met Paolo Francese die bij het label Phoenix Classics een cd uitgaf over de evolutie van de sonate. Hij presenteert werk van Scarlatti, Busoni tot Scriabin. Het tweede deel van het concert wordt verzorgd door Francesco Mirabella, die naast de belangrijkste Italiaanse concertzalen ook concerten gaf in Moskou, New York en Peking. Hij vertolkt werk van Rachmaninov en Ginastera.

Een concertavond waarbij de pianosonate in zijn totaliteit aan bod komt: van ingetogenheid, over ritmiek tot onstuimige virtuositeit!

Programma: werken van Scarlatti, Busoni, Scriabin, Liszt, Schumann en Ginastera .

Uitvoerders: Paolo Francese (piano) & Francesco Mirabella (piano)
Concert i.s.m. Chopin Associatie Vlaanderen+ logo, CC Maasmechelen & CC Sint Truiden

  • vr

    06/10/2017
    20:15

MEER INFO