Der Ring des Nibelungen

Piet Lamberts Van Assche brengt een audiovisuele presentatie van Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner. Hij besteedt aandacht aan het verhaal, de muzikale structuur en de filosofie die aan het verhaal ten grondslag ligt. Hij toont hoe Wagner emoties, karakters, gebeurtenissen en politieke ideeën vertaalt in muziek. Twee uur verhaal, tekst, foto's, dvd- en audiofragmenten. Tijdens de presentatie leer je Der Ring des Nibelungen kennen als een op toon gezet handboek politieke filosofie.

Der Ring des Nibelungen werd geschreven tussen 1853 en 1874. Het is gebaseerd op het Middelhoogduitse Nibelungenlied en de Oudnoorse Völsunga-saga. De ringcyclus is een vier voorstellingen durende muziektheaterproductie, door Wagner omschreven als Ein Bühnenfestspiel für 3 Tage und einen Vorabend. De cyclus omvat vier samenhangende werken, Das Rheingold, Die Walküre, Siegfried en Götterdämmerung. De Ring is in vele opzichten een baanbrekend werk, niet alleen vanwege de immense duur en de veeleisende theaterproductie, maar ook omdat Wagner in dit werk het principe van het Leitmotiv tot in de perfectie heeft uitgewerkt.

Piet Lamberts Van Assche studeerde rechten, economische wetenschappen en filosofie aan de KU Leuven en geeft sinds 1999 les aan Thomas More campussen Turnhout en Geel. Hij heeft een passie voor filosofie, economie, geschiedenis en kunst.

  • 03/04/2018

    19:30u - 22:00u
  • Prijs: 12,00 / 9,50 / 9,00 / 8,50
  • Locatie: Raadhuis
  • 40 plaatsen
  • Begeleiding: dhr. Piet Lamberts Van Assche